Сърце

29 септември – Световен ден на сърцето

СърцеНа 29 септември е Световният ден на сърцето, обявен през 1999 г. от Световната федерация на сърцето (WHF) и Световната здравна организация (WHO).

Сърцето е орган, разположен в гръдната кухина, отговорен за циркулацията на кръвта в организма.

Състои се от две предсърдия и  две камери. Дясното предсърдие и дясната камера поемат кръвта, идваща от венозната система, която е бедна на кислород и наситена с отпадни продукти и я насочват към белия дроб.

Сърце1Целта на инициативата е чрез различни събития по света да се повиши информираността на обществото относно сърдечно-съдовите заболявания, опасността за здравето, която представляват, и превенцията им – се отбелязва на страницата на Министерство на здравеопазването.

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са най-честата причина за преждевременна смърт. В здравния статус на населението над 90% от смъртните случаи в света и повече от 50% в Европа са резултат от тях. В България 65% от общата смъртност на населението се причинява от ССЗ.

Сърдечно-съдовата система е подложена на непрекъснато въздействие на различни рискови фактори, които увреждат сърцето и кръвоносните съдове и често имат фатални последствия.

Рисковите фактори за ССЗ са обратими и необратими.

 

Необратими рискови фактори са:

  • Пол;
  • Възраст;
  • Наследствена предразположеност.

 

Обратими рискови фактора са:

  • Тютюнопушене;
  • Липидни нарушения;
  • Затлъстяване – особено с голяма коремна обиколка;
  • Високо кръвно налягане;
  • Липса на физическа активност;
  • Висока кръвна захар или диабет;
  • Психологически стрес.

 

Хранителни фактори, повлияващи липидния статус

Високият прием на животински мазнини е свързан с повишаване нивата на общия и „лошия“ холестерол.

Повишения прием на растителни мазнини и мазнините на рибата могат да намалят общия и „лошия“ холестерол в кръвта. Основни източници на растителни мазнини са: растителните масла, овесените ядки, авокадото, ядковите семена. Мазнините на рибата са много полезни за намаляване образуването на кръвни тромби, което от своя страна води до намаляване риска от сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт.

Растителните храни (плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни) съдържат растителни влакнини, които помагат за изхвърлянето на холестерола от организма. Те съдържат и вещества с антиоксидантно действие, защитаващи мастните киселини в състава на мембраните на клетките от окисление в организма. По този начин намаляват риска от атеросклеротични промени на съдовете.

 

Хранителни фактори, повлияващи риска от високо кръвно налягане

  • Затлъстяване;
  • Повишена консумация на готварска сол;
  • Прекомерна консумация на алкохол.

 

Препоръки за хранене за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания:

  • Висока консумация на зеленчуци и плодове (минимум 400 г дневно);
  • Увеличаване консумацията на пълнозърнест хляб, зърнени храни и бобови храни;
  • Млякото и млечните храни да са с ниска масленост;
  • Увеличаване консумацията на ядки (специално орехи) и семена;
  • Употреба предимно на растителни масла;
  • Редовна консумация на риба, поне веднъж седмично;
  • Намаляване консумацията на сол до 5 гр. дневен прием;
  • Ранна профилактика още в детска възраст – чрез създаване на здравословен модел на хранене и оптимална двигателна активност на децата и учениците;
  • При възрастното население основният акцент в профилактиката е свързана с контрол на основните рискови фактори, водещи до ССЗ. Редовни профилактични прегледи при личния лекар и своевременни консултации със специалисти;
  • Контролът на стойностите на артериалното кръвно налягане, кръвната захар и общия холестерол има решаваща роля в ранното откриване на сърдечно-съдовите заболявания и тяхното лечение.

 

РЗИ – Софийска област

Дирекция „Обществено здраве“

Отдел “Профилактика на болестите и промоция на здравето”